Winterbanden en sneeuwkettingen

Als je binnenkort op weg gaat naar de wintersportbestemming zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken.

 

Winterbanden

In veel Europese landen is er sprake van een verplichting van winterbanden. Het verschilt per land wat precies de regels zijn. Als er door Duitsland wordt gereden moet de auto winterbanden hebben met het keurmerk M+S en óók het Alpine-symbool (een berg met een sneeuwvlok erin). Er geldt een overgangsperiode tot september 2024 voor oudere winterbanden (zonder Alpine-symbool). Nieuwe banden moeten het Alpine-symbool wel hebben. Volgens de wet moeten de banden een profieldiepte hebben van tenminste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.

 

Maximumsnelheid

De winterbanden hebben een maximumsnelheid, deze staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker worden aangebracht met daarop de maximumsnelheid van de banden.

 

Boete

Als je bij winterse omstandigheden in een auto zonder winterbanden rijdt, riskeer je een boete. Deze kan hoger uitvallen als je een verkeersopstopping veroorzaakt, doordat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek. Als je een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden als grove nalatigheid worden gezien.

 

Sneeuwkettingen en verkeersborden

In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Als dit bord er staat, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, maar deze moeten wel voldoen aan de Europese norm.

 

Regelgeving rondom sneeuwkettingen

Staat er geen bord waarop sneeuwkettingen verplicht worden gesteld, maar is de weg (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekt? Dan mag je sneeuwkettingen gebruiken. Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg aanwezig is, omdat het wegdek dan beschadigd kan raken. Sneeuwkettingen moeten in ieder geval op de aangedreven wielen worden gemonteerd, als ze worden gebruikt. Er geldt een maximumsnelheid 50 km per uur tijdens het rijden op sneeuwkettingen.

 

Pechhulp Verzekering

Hoe goed je ook voorbereid bent voor je wintersportvakantie, er kan altijd iets onverwachts gebeuren onderweg. Sluit daarom een doorlopende reisverzekering af met wintersportdekking en eventueel hulp & vervoer. Natuurlijk kun je ook een Pechhulp verzekering afsluiten voor het hele jaar. Meer weten? Neem contact met ons op, wij helpen graag.