Zonnepanelen? Kies ze zorgvuldig!

Zoals we in een eerder bericht meldden, kunnen zonnepanelen leiden tot brandgevaar als ze niet op de juiste manier zijn gemonteerd. Maar er is nog een belangrijke factor die ook aandacht verdient: de zonnepanelen zelf. Als gevolg van de prijzenslag van de laatste jaren komen er meer producten op de markt waarbij vraagtekens kunnen worden geplaatst.

Glas-glas is veiliger

Specialisten hebben inmiddels vastgesteld dat zogenoemde glas-glas zonnepanelen veiliger zijn dan budget zonnepanelen met een kunststof achterzijde. Dat komt vooral doordat glas geen vlam kan vatten, terwijl kunststof bij oververhitting (zeer) brandgevaarlijk is. Glas-glas zonnepanelen zijn meestal wel iets kostbaarder dan panelen met een kunststof behuizing aan de achterkant, maar de extra veiligheid weegt daar zeker tegen op.

Hoe zit het met de garantie?

Een ander probleem dat wordt gesignaleerd, los van de veiligheid, betreft de garantie op zonnepanelen. Veel budget zonnepanelen worden geleverd met 25 jaar garantie van de producent (dus niet van de installateur). Het is fijn dat er zo’n lange garantie wordt geboden. Maar vraag altijd goed door bij de leverancier of installateur wie verantwoordelijk is voor de garantie en waar u zich dan kunt melden.

Kijk verder dan alleen de prijs

Helaas is er nog geen hard en eenduidig keurmerk om de kwaliteit van zonnepanelen aan te tonen. En als een budget paneel is voorzien van keurmerken als CE of IEC61215, is dat door de fabrikant zelf aangebracht. Het advies is dan ook: laat u voor aanschaf in ieder geval adviseren door een vertrouwde deskundige. Dan kunt u jarenlang écht plezier hebben van uw zonnepanelen.