Groepsfoto OVM Twente

OVM Twente: Goed voor elkaar!

Met maar liefst 120 jaar aan historie is OVM Twente een begrip in de regio. Als lokale, onderlinge verzekeraar staat zij pal voor haar leden. “Elkaar voorthelpen en er zijn voor de ander zit in ons DNA.”

“Je ziet een veranderende samenleving ontstaan. Wij willen het gedachtegoed om er voor elkaar te zijn vasthouden en doorgeven aan de nieuwe generatie”, vertelt Ronny Vogt, die twee jaar geleden ‘met fris elan’ als directeur-bestuurder leiding geeft aan deze bijzondere, onderlinge verzekeraar.

Vanuit de samenleving
Opgericht in 1905, is OVM Twente opgericht vanuit de samenleving. Ronny: “Het waren agrariërs die de handen ineensloegen om een vangnet te creëren voor de gemeenschap. Ruim een eeuw later is dat gedachtegoed nog altijd leidend: er zijn voor elkaar en goed zorgen voor elkaar.”

Douwe Egberts
Wierden is een plek waar de historie voelbaar is en waar OVM Twente diepgeworteld is. “Het lijkt hier soms een andere planeet,” zegt Ronny. “In de grote stad groet niemand elkaar, maar hier zeggen we gewoon goedemorgen. Dat menselijke contact, elkaar helpen, dat vinden wij heel normaal.” Die gemeenschapszin is ook terug te zien in de jeugd die opgroeit met het “Douwe Egberts-effect”: mijn ouders waren lid, mijn opa, en nu wij ook. Dat gevoel van zekerheid en duidelijkheid dat OVM Twente biedt, blijft generaties lang een vertrouwde keuze.”

“In de grote stad groet niemand elkaar, maar hier zeggen we gewoon goedemorgen”

 

Lokaal en betrokken
Met drie kantoren blijft OVM Twente bewust lokaal. “Het is misschien minder rendabel, maar voor ons is dichtbij de klant zijn belangrijker dan cijfers”, legt Ronny uit. Alles wordt lokaal ingekocht, van kopieerpapier tot drukwerk. Ook het onderhoud van kantoren wordt uitgevoerd door lokale ondernemers, vaak klanten van de verzekeraar. “Anders verdwijnt het hart uit de samenleving.” Die betrokkenheid bij de gemeenschap gaat nog een stapje verder. Elke lokale vereniging of stichting kan rekenen op financiële steun, al is het maar 50 euro voor een advertentie in een clubblad. “Het gaat ons niet om naamsbekendheid, maar om het ondersteunen van verenigingen en vrijwilligers.

De kunst van klein blijven
Groeien door te fuseren, is nooit een optie geweest. “Je moet je altijd afvragen: wordt de klant daar beter van?” zegt Ronny. Voor OVM Twente ligt de kracht in klein blijven. De verzekeraar groeit jaarlijks, maar blijft trouw aan haar agrarische achterban. “Grotere verzekeraars nemen afstand van agrariërs vanwege imago en CO2-uitstoot. Wij blijven voor hen staan.” De dienstverlening blijft laagdrempelig: kantoren zijn open zonder afspraak, klanten hoeven niet te wachten aan de telefoon en er is altijd iemand die hen direct kan helpen. De onderlinge verzekeraar heeft geen klanten, maar leden. Ieder jaar is er een algemene ledenvergadering. Onze leden denken mee en dragen ideeën aan. Zo zorgen we dat iedereen zich betrokken voelt.”

De dienstverlening blijft laagdrempelig: kantoren zijn open zonder afspraak, klanten hoeven niet te wachten aan de telefoon en er is altijd iemand die hen direct kan helpen!

 

Geen winstdoelstelling
OVM Twente heeft geen winstdoelstelling. De winst wordt teruggegeven aan de leden in de vorm van premierestitutie, de afgelopen jaren minimaal twintig procent. “Het draait niet om winst, maar om er te zijn wanneer het nodig is. Soms is een zaak niet zwart-wit. Maar we proberen altijd te kijken of er mogelijkheden zijn om een schade te vergoeden.” Deze mentaliteit is volgens de directeur-bestuurder door de hele organisatie verweven. We hebben geen aparte afdeling nodig om dit op te tuigen. Ik werk al meer dan 30 jaar bij onderlinge verzekeraars. Collega’s werken er vaak al meer dan 35 jaar. Dat zegt wel iets.”

Goededoelenstichting
In dit jubileumjaar is het de bedoeling dat OVM Twente een nieuwe stap gaat zetten met het oprichten van een goededoelenstichting. “Wij vinden het heel belangrijk dat we midden in de samenleving staan. Onze naam verbinden aan lokale initiatieven, zodat die kunnen blijven bestaan.”
Leden en mensen uit de gemeenschap beheren het fonds en verdelen jaarlijks een vast bedrag aan goede initiatieven. De doelen moeten aansluiten bij de waarden van de verzekeraar: verbinding, gezondheid en gemeenschap. Van speeltuinen tot bijeenkomsten waar jongeren en ouderen elkaar ontmoeten. Het gedachtegoed van 120 jaar geleden blijft centraal staan: midden in de samenleving en er voor elkaar zijn.
“Je bent goed voor elkaar, en we hebben het goed voor elkaar,” besluit Ronny. Bij OVM Twente is dat geen slogan, maar een levensovertuiging!”

 

📌 Bron: Verbond van Verzekeraars, “Verzekeraars en hun maatschappelijke impact”, [klik hier voor het artikel].