BBQ-en? Maak er één groot feest van!

Heb jij de barbecue ook alweer klaar staan voor die gezellige zomerdagen met familie en vrienden? Wij geven je graag wat extra inspiratie om het barbecueën nóg feestelijker te maken, plus een aantal tips om het allemaal zo veilig mogelijk te houden.

Welke barbecue past bij jou?

Heb je nog geen barbecue maar overweeg je er één aan te schaffen? Dan kun je kiezen uit meerdere soorten, zoals:

  • Houtskoolbarbecue – voor die unieke rokerige smaak, ideaal als je houdt van gegrild vlees.
  • Gasbarbecue – lekker snel, lekker makkelijk en altijd de juiste temperatuur.
  • Campingbarbecue – compact en licht, dus eenvoudig mee te nemen op je kampeervakantie.
  • Ei barbecue – keramische barbecue voor de echte liefhebber, ook perfect voor slow cooking.

Het mooie van een marinade

Met een marinade geef je vlees of vis extra smaak. Bovendien kun je met bepaalde marinades vlees malser maken en de groei van ongewenste bacteriën vertragen. Voor het beste resultaat is het wel belangrijk dat je de marinade minimaal een uur laat intrekken. Bewaar in ieder geval alles wat je op de barbecue wilt leggen – al dan niet gemarineerd – zo lang mogelijk in de koelkast.

Veiligheidstips

  • Laat je barbecue altijd buiten, ook als het plotseling gaat regenen. Die giftige rook wil je echt niet in huis hebben. Barbecue daarom ook niet op het balkon.
  • Zet je barbecue op veilige afstand van bijvoorbeeld schuttingen en heggen en verplaats hem niet als hij eenmaal aan is.
  • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue en draag zelf een schort als bescherming tegen spatten en vonken.
  • Houd een blusmiddel binnen bereik, zoals een emmer zand.
  • Gooi asresten pas weg als je zeker weet dat ze helemaal zijn uitgegloeid en afgekoeld.

Lekker vegetarisch!

Tot slot: bij barbecueën wordt vaak snel aan vlees en vis gedacht, maar ook voor vegetariërs valt er veel te genieten. Neem bijvoorbeeld het volgende receptje (bron: boodschappen.nl).

 

Fetapakketje van de bbq

Ingrediënten

  • 200 gram feta
  • 100 gram gemengde olijven
  • 100 gram cherry-/kerstomaatjes
  • snufje chilipepervlokken
  • 1 eetlepel oregano
  • 25 milliliter olijfolie
  • 1 ciabattabrood (in plakjes)

Bereiding

  1. Scheur een ruim stuk aluminiumfolie af en leg het blok feta in het midden. Verdeel de olijven en kerstomaatjes erover. Bestrooi de feta met chilipeper(vlokken) en oregano.
  2. Vouw de randen van het pakketje omhoog en besprenkel met olijfolie. Scheur nog een vel folie af en vouw het pakketje goed dicht, zorg ervoor dat er geen vocht kan ontsnappen. Leg het pakketje 10-15 minuten op de barbecue, tot de feta en tomaatjes zacht zijn.
  3. Leg het pakketje op een bord en vouw voorzichtig open. Trek met een vork de feta een beetje uit elkaar en sprenkel wat van de olie, tomaatjes en olijven over de feta. Serveer met sneetjes ciabattabrood om te dippen.