Waar slaan inbrekers het liefst toe?

Volgens het CBS wordt er in duurdere woningen en buurten vaker ingebroken. Daarbij blijken de inbrekers een voorkeur te hebben voor stedelijke omgevingen. Kleinere gemeenschappen, waar bewoners relatief veel contact met elkaar hebben, worden minder vaak getroffen door inbraken.

Meer woningwaarde is meer risico

Volgens de Veiligheidsmonitor van het CBS is er in 2017 ingebroken (of een poging tot inbraak gedaan) in een op de vijf woningen met een WOZ-waarde van 500 duizend euro of meer. Ook buurten waar veel woningen staan met een hogere WOZ-waarde zijn vaker het doelwit van inbrekers.

Sociale contacten verkleinen het gevaar

Naast de waarde van de woning (en dus de te verwachten buit) speelt het karakter van de omgeving een rol. Inbrekers slaan graag toe in grotere plaatsen, waarschijnlijk omdat bewoners elkaar daar vaak nauwelijks kennen. In buurten waarvoor dat geldt, wordt ruim twee keer zoveel ingebroken als in buurten waar mensen meer contact met elkaar hebben.

Investeren in preventie

Mensen kunnen ook zelf maatregelen treffen om het inbrekers moeilijker te maken. Zo had volgens het CBS-onderzoek 76 procent van de bevolking geïnvesteerd in buitenverlichting en 65 procent in extra veiligheidssloten. Bewoners van vrijstaande woningen doen het meest aan preventie, bewoners van studentenkamers en bovenwoningen het minst.

Doe de test!

Klik hier als u wilt lezen wat het CBS precies over dit onderwerp te vertellen heeft. En bent u benieuwd of u eigenlijk wel optimaal verzekerd bent tegen inbraak? Laat het ons weten; wij adviseren u graag.