Samenvatting cyberavond
Op 13 november 2023 was onze eerste avond speciaal voor u als klant van OVM Twente.
We waren verheugd om meer dan 120 verzekerden te mogen verwelkomen, waardoor de avond een groot succes was.
Het thema van deze avond was cyberveiligheid. Jeroen Kuper heeft gedurende bijna 2 uur een presentatie gegeven waarin hij de risico’s van cybercriminaliteit heeft belicht, evenals de maatregelen die u kunt nemen om uzelf hiertegen te beschermen.
Hierbij ontvangt u een korte samenvatting van deze avond. Wanneer u niet in de gelegenheid was om te komen, kunt u nu toch uw voordeel hier uithalen.
Cyberrisico’s kunnen worden onderverdeeld in 6 dreigingen:
Phishing-aanvallen.
Dit zijn pogingen om persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens, te verkrijgen via misleidende e-mails of websites. Wanneer u een mail ontvangt met een link, controleer dan altijd de opbouw van de link. Deze moet beginnen met “https://”, let hierna op doorverwijzingen naar onbekende websites. Wees daarnaast voorzichtig met het gebruik en scannen van onbekende QR-codes.
Social engineering-aanvallen.
Hierbij worden mensen misleid om vertrouwelijke informatie te verstrekken of bepaalde acties uit te voeren. Dit kan gebeuren via telefoongesprekken, e-mails of zelfs persoonlijke interacties. Wees dus alert als u een telefoontje van uw bank ontvangt waarin wordt gevraagd om een nieuwe bankpas aan te vragen (een bank zal nooit bellen). Ook bij WhatsApp-berichten van bekenden waarin om geld wordt gevraagd, is voorzichtigheid geboden.
Identiteitsdiefstal.
Dit omvat situaties waarin iemand anders persoonlijke informatie van anderen gebruikt om fraude te plegen. Dit kan variëren van het openen van bankrekeningen tot het plegen van misdrijven onder de naam van iemand anders. Wanneer iemand een kopie van uw legitimatiebewijs nodig heeft, maak dan een kopie via de app KopieID. U kunt overbodige gegevens zoals BSN en pasfoto doorstrepen. Ook kunt u een watermerk toevoegen aan de kopie.
Scams en fraude.
Mensen kunnen doelwit zijn van diverse online oplichtingspraktijken, zoals nep-loterijen, nep-investeringen en liefdesfraude. Oplichters proberen vaak het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen voordat ze geld of persoonlijke informatie vragen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.
Onveilige online transacties.
Mensen die niet vertrouwd zijn met online winkelen of bankieren, kunnen kwetsbaar zijn voor fraude bij online transacties, vooral als er websites worden gebruikt die geen adequate beveiliging bieden. Het is raadzaam om een wachtwoordmanager te gebruiken om uw wachtwoorden veilig op te slaan.
Malware en ransomware.
Dit zijn kwaadaardige programma’s die kunnen leiden tot dataverlies of het versleutelen van persoonlijke bestanden, waarbij losgeld wordt geëist voor hun vrijgave. U kunt per ongeluk dergelijke malware downloaden door op verdachte links te klikken of onbetrouwbare software te installeren. Het is daarom goed om de toegang van uw apparaten te beveiligen met gezichtsherkenning, een pincode of wachtwoord.
Tijdens de avond was er veel interactie dankzij de vele vragen uit het publiek. Het was een leuke en informatieve bijeenkomst.
Helaas kunnen wij niet voorkomen dat u ooit betrokken raakt bij een cyberincident. Wilt u zich beter beschermen tegen deze risico’s? Denk dan eens aan:
- Een goed wachtwoordenbeheer
- Het installeren van alle updates van programma’s en apps
- Het gebruik van goede anti virus software
En wilt u meer zekerheid? Dan is een cyberverzekering misschien wel een goed idee. Neem gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft.