Als je kind gaat studeren
Na de zomer zetten veel jongeren met hun schooldiploma op zak een belangrijke volgende stap in hun leven: zij gaan studeren en op zichzelf wonen. Een geweldig avontuur natuurlijk. Maar er moet wel het één en ander geregeld worden. De meest gestelde vragen hierover hebben we voor je op een rijtje gezet.
Welke verzekeringen heeft mijn kind nodig?
Een jongere die op zichzelf gaat wonen, is voor sommige zaken nog meeverzekerd op de polis van de ouders. Maar dat geldt niet voor alles. Hoe zit het precies?
- Inboedelverzekering
Bij sommige verzekeraars kun je als ouders de inboedel van een studerend kind opnemen in je eigen inboedelverzekering. Er zijn ook speciale inboedelverzekeringen voor studenten die op kamers wonen. Wanneer een kamer geen eigen voordeur heeft en de badkamer of keuken worden gedeeld, is er bij schade door inbraak/diefstal vaak alleen dekking wanneer er zichtbare sporen van inbraak zijn aan de eigen ruimte van de huurder. - Aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering
Als jouw kind als student op zichzelf gaat wonen, blijft hij of zij over het algemeen meeverzekerd op jouw aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering. Neem contact met ons op om zeker te weten of dit ook voor jouw gezinssituatie geldt. - Zorgverzekering
Of ze nu op zichzelf wonen of niet, zodra kinderen 18 jaar oud zijn, moeten ze hun eigen zorgverzekering afsluiten. - Reisverzekering
Studenten reizen over het algemeen graag. Gelukkig geldt de dekking van jouw reisverzekering normaal gesproken ook voor je uitwonende, studerende kinderen. Neem contact met ons op om te checken hoe jouw kind tijdens vakantiereizen verzekerd is. Als een student voor een langere periode naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld voor een stage, moet de dekking meestal worden uitgebreid.
Heeft mijn kind recht op huur- en zorgtoeslag?
Woonruimte huren en verzekeringen afsluiten kosten geld. Maar voor bepaalde kosten, zoals die van de zorgverzekering, zijn toeslagen van de overheid beschikbaar. Bij de Dienst Toeslagen van de belastingdienst kun je een proefberekening maken om te bepalen hoeveel toeslag jouw kind kan krijgen.
Hoe vinden we een kamer voor mijn kind?
Via social media worden veel kamers aangeboden, en als je op zoek bent naar een kamer kun je natuurlijk ook zelf een oproep plaatsen. Daarnaast zijn er speciale websites, zoals kamernet.nl, maar de kamers die op dit soort sites worden aangeboden zijn vaak wel prijzig. Daar komt bij dat iedereen kamers op deze sites kan plaatsen, dus waakzaamheid is geboden. Betaal nooit zomaar grote bedragen vooruit en check een huurcontract grondig voordat je er een handtekening onder zet.